- Szczoteczki soniczne do twarzy – codzienna pielęgnacja czy okazjonalne oczyszczanie?
- Zimne odcienie koloryzacji włosów – jak dobrać idealny kolor dla chłodnej karnacji?
- Skuteczna pielęgnacja cery: jak ukoić podrażnioną skórę twarzy
- Wyjątkowe Kolekcje Mebli Drewnianych: Ponadczasowy Design dla Twojego Domu
- Internet Symetryczny: Ewolucja Łączności Cyfrowej w Dzielnicach Wrocławia
Filet z kurczaka, pierś z kurczaka – wartości odżywcze i czy warto go jeść?
Niektórzy lubią jeść mięso, inni go unikają, jak tylko mogą i to od wczesnego dzieciństwa. Głosy na temat tego, czy wegetarianizm jest zdrowy, są podzielone. Można spotkać się z opiniami, że będąc wegetarianinem, można dostarczyć do organizmu komplet niezbędnych składników odżywczych wyłącznie z produktów roślinnych, jednak trzeba posiadać na ten temat odpowiednią wiedzę. Jakie mięso najczęściej gości na stołach Polaków? Zdecydowanie króluje drób – czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu? Z drobiu można przygotować wiele potraw. Dzieciom raczej nie podaje się kotletów schabowych, ponieważ są one ciężkostrawne. Zamiast tego można przygotować pierś z kurczaka w lekkiej panierce. Takie danie będzie dla małych organizmów zdecydowanie łatwiejsze do strawienia. Pierś z kurczaka da się przyrządzić na wiele sposobów. Jakie ma właściwości odżywcze?
Pierś z kurczaka wartości odżywcze
Mięso z kurczaka cieszy się w naszym kraju dużą popularnością, zwłaszcza pierś z kurczaka. Dzieje się tak dlatego, że drób jest stosunkowo zdrowy, lekkostrawny, a także w miarę tani i powszechnie dostępny. Filety z kurczaka można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Są też osoby, które świadomie starają się ograniczyć ilość spożywanego mięsa z kurczaka. Słyszy się bowiem sporo o tym, że drób faszerowany jest hormonem wzrostu, Chcąc mieć pewność, że spożywane mięso jest zdrowe, warto sięgać do sprawdzonych hodowli. Wybierając pełnowartościowe mięso drobiowe, dostarcza się do organizmu cenne składniki odżywcze. Jakie wartości odżywcze zawarte są w piersi z kurczaka? Filet z kurczaka wartości odżywcze ma różnorodne. Należy w tym miejscu zwrócić uwagę między innymi na to, że w piersi z kurczaka znajduje się przede wszystkim białko, a także tłuszcz w niewielkiej ilości. Ze względu na niską kaloryczność mięso tego typu zalecane jest osobom, które walczą z nadwagą i dzięki stosowaniu odpowiedniej diety chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Po dania bazujące na piersiach z kurczaka bardzo chętnie sięgają także osoby ćwiczące sporty sylwetkowe. Ze względu na to, że w filecie z kurczaka znajduje się sporo białka, to przyczynia się on do rozbudowy masy mięśniowej.
Jakie jeszcze substancje odżywcze zawarte są w piersi z kurczaka?
Warto mieć na uwadze, że białko i tłuszcze, to nie jedyne składniki, których do codziennego prawidłowego funkcjonowania potrzebuje organizm człowieka. W filetach z kurczaka, które dostępne są niemal w każdym sklepie spożywczym, znaleźć można także sporo fosforu, potasu oraz sodu. W piersi z kurczaka zawarte są także witaminy, między innymi witamina A, C, E. Drób jak najbardziej może stanowić podstawę diety, zwłaszcza u osób chcących spożywać lekkie posiłki, choć urozmaicenie w postaci innych gatunków mięsa też może okazać się przydatne od czasu do czasu. W tradycyjnych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na dania z kurczaka, w tym także z filetów. Mięso to wykorzystać można również w kuchni orientalnej – dobrze smakuje na przykład z ryżem.