Jak wprowadzić gluten dziecku karmionemu piersią?

Gluten jest obecny w czterech zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. W związku z tym występuje we wszystkich produktach mącznych. Ze względu na ryzyko wystąpienia celiakii wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia powinno się odbywać pod kontrolą Ekspozycja na gluten powinna przebiegać wieloetapowo. Dzieci karmione sztucznymi pokarmami mogą zacząć spożywać pokarmy zawierające gluten po ukończeniu 5 miesiąca życia. A jak wprowadzić gluten dziecku karmionemu piersią? Według polskiego schematu żywienia jest to dopuszczalne już po ukończeniu 4 miesiąca życia. W tym czasie należy bacznie obserwować reakcję dziecka na nowe pokarmy, aby we wczesnym stadium zdiagnozować występowanie odczynu alergicznego.

Jakie są zasady podawania niemowlakowi glutenu?

Pierwszy etap podawania posiłków zawierających gluten zaczyna się niewielkich dawek np.: płaska łyżeczka do herbaty zawierająca kaszkę mannę. Kolejną fazą jest zwiększenie dawki do dwóch łyżeczek, aby po 9 miesiącu można było już aplikować gluten bez ograniczeń. Ekspozycja na gluten powinna przebiegać przez dwa miesiące od momentu wprowadzenia. Gluten powinien być wprowadzany do jednego posiłku w ciągu doby. Kaszka manna może być serwowana z dodatkową osłoną, czyli potrawą znaną już dziecku i dobrze przyswajaną. Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym dodaje się kaszkę manną do zupki lub jakiegoś deseru, a dzieciom karmionym piersią najlepiej zaserwować w gotowanej wodzie z odrobiną odciągniętego mleka. W przypadku kiedy dziecko jest już karmione innymi produktami najlepiej dołączyć do startego jabłka lub podawanej wcześniej zupki. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że dzieci najlepiej przyswajają gluten między 4 a 7 miesiącem życia. Należy pamiętać, że jest to tylko zalecenie a nie obowiązek. Wszystkie dotychczasowe badania jednoznacznie stwierdzają, że najlepszym pokarmem do 6 miesiąca życia dziecka jest naturalny pokarm matki. Skracanie tego okresu wprowadza powstawanie błędów jakościowych i higienicznych, a tym samym podwyższonej zachorowalności. Dlatego najlepszym sposobem na wprowadzenie glutenu jest przeprowadzenie ekspozycji podczas karmienia piersią. Rodzice powinni jednak kierować się własnymi spostrzeżeniami podczas dodawania glutenu i bacznie obserwować zachowanie dziecka.

Jakie choroby wywołuje gluten?

Należy pamiętać, że gluten wywołuje nie tylko celiakię. Jest to białko bardzo agresywnie działające na organizm ludzki, dlatego wiąże się go z różnymi problemami zdrowotnymi i reakcjami alergicznymi. Badania w kierunku celiakii powinny robić przede wszystkim osoby obciążone dziedzicznie tymi problemami. Ważna jest również właściwa diagnoza dzieci z zespołem Downa i Turnera. Syndrom jelita drażliwego też jest symptomem, który powinien prowadzić do przeprowadzenie odpowiednich badań. Nawracające wzdęcia i bóle brzucha i wiele chorób autoimmunologicznych są również dość istotnymi powodami, aby podejrzewać celiakię. Jest bardzo uciążliwa choroba, która związana jest z bardzo wieloma obostrzeniami na całe życie.