Coraz bardziej popularny sos beszamelowy bez mleka

Bardzo często wiele przepisów zawiera między innymi gluten oraz laktozę. Nie powinniśmy zapominać jednak o tym, że coraz więcej osób ma nietolerancję właśnie na te związki występujące w pożywieniu. W jaki sposób możemy ich unikać oraz czy rzeczywiście da się przygotować najbardziej popularne potrawy, które będą pozbawione glutenu oraz laktozy?

Czytajmy skład produktów

Nietolerancje oraz alergie pokarmowe w dzisiejszych czasach zdarzają się bardzo często. Za ten stan odpowiedzialnych jest bardzo wiele czynników, między innymi duża ilość substancji sztucznych w pożywieniu. Nie powinniśmy zapominać, że tak naprawdę bardzo często nasze organizmy są przeciążone, ponieważ na co dzień spożywamy dania gotowe, które często są wielokrotnie przetworzone.

Oznacza to, że nie ma w nich zbyt wielu cennych witamin oraz minerałów, a przykładowo często tylko niezdrowy tłuszcz oraz puste kalorie. Takie pożywienie niestety znacznie osłabia nasz organizm, ale wiele osób się na nie decyduje, ponieważ można je kupić w sklepie w gotowych opakowaniach i wystarczy tylko podgrzać. Sytuacja komplikuje się w przypadku, gdy po wielu latach takiego żywienia nasz organizm odmówi nam posłuszeństwa i tym samym pojawią się liczne alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Najczęstszą z nich jest między innymi nietolerancja laktozy oraz glutenu. W jaki sposób możemy wyeliminować te składniki z naszej codziennej diety?

Doskonały sos beszamelowy bez mleka

Przede wszystkim nie powinniśmy w takich przypadkach spożywać gotowych produktów, a jeżeli już musimy, bardzo ważne jest aby czytać etykiety. Warto także przygotowywać sobie swoje dania, na przykład warzywa, które zawierają sos beszamelowy bez mleka. Wbrew pozorom bardzo łatwo jest go przyrządzić, wystarczy jedynie użyć mleko roślinne zamiast mleka pochodzenia zwierzęcego, dodać mąki pszennej oraz oleju roślinnego. Całość zagotować i dodać przyprawy. Tak przygotowany sos nie będzie się zbyt różnił smakiem, a na pewno nam nie zaszkodzi.