Zdrowotne właściwości buraka

Buraki to warzywo, które przez lata było wyjątkowo niedoceniane. Dziś buraki wracają do łask – zarówno jako dodatek do popularnych kotletów, jak i w formie kiszonek, soków czy zakwasów. Nic dziwnego! To nie tylko wyjątkowo smaczne, aromatyczne warzywo, ale również bardzo zdrowa alternatywa dla innych warzyw.

Zdrowotne właściwości buraka

Buraki są niezwykle bogate w kwas foliowy – ich regularne spożywanie zaleca się więc kobietom w pierwszych miesiącach ciąży, a także wszystkim paniom, które dopiero starają się o dziecko. Kwas foliowy minimalizuje ryzyko wystąpienia poważnych wad cewy nerwowej u płodu, wspomaga również rozwój zarodka i podtrzymanie ciąży. Zawarte w burakach czerwone barwniki (m.in. betanina) wspomagają układ krwionośny i mogą powodować łatwiejsze przyswajanie żelaza. Buraki wykazują działanie przeciwnowotworowe, obniżają ciśnienie krwi, a także znacząco wspomagają pracę układu pokarmowego. Osobom cierpiącym na przewlekłe zaparcia zaleca się spożywanie szklanki zakwasu buraków każdego dnia.

Buraki – zastosowanie

Buraki najczęściej spożywane są w formie tartych przetworów. Wcześniej ugotowane lub upieczone buraki ściera się na tarce, a następnie miesza z różnymi przyprawami, octem, chrzanem lub wybranymi dodatkami. Burak to doskonały dodatek do soków owocowych i warzywnych – ma delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu świetnie komponuje się m.in. z jabłkiem, marchewką i korzeniem pietruszki. Z buraków można wyprodukować również zakwas, z którego przyrządza się m.in. barszczyk czerwony do picia czy wigilijny barszcz serwowany z pierogami, uszkami lub krokietami. Buraki nadają się również do przyrządzania różnego rodzaju przekąsek i przystawek, a także sałatek i surówek obiadowych.

Ze względu na swój delikatny smak i bardzo intensywną bordową barwę, buraki chętnie wykorzystywane są jako naturalny barwnik do potraw. Odrobinę soku z buraka możemy dodać m.in. do ciasta na makaron lub ciasta pierogowego, dzięki czemu uzyskamy wspaniały, nietuzinkowy kolor różnych potraw.